FERMENTISANO POVRĆE - UKUSNO I ZDRAVO

FERMENTISANO POVRĆE

( 0 od 5 )
Loading...
  • 0 mPriprema
  • 0 mKuvanje
  • 0 mSpremno
Odštampaj recept

Svi znamo koliko je važno da svakodnevno i u velikim količinama unosimo povrće u svoj organizam.Leti nam to lakše polazi za rukom jer je izbor svežeg povrća zaista velik.Ja ću pokušati da vam pomognem da u toku cele godine uživate u ukusnoj i izuzetno zdravoj salati od svog omiljenog povrća.U pitanju je fermentisano povrće.

Fermentisano povrće prolazi kroz creva uništavajući sve loše bakterije koje se u njima nalaze,ostavljajući samo dobre bakterije.Znajući da se 80% imuniteta nalazi u crevima potrebno je uzimati što više probiotika ,vitamina i minerala,a fermentisano povrće sadrži sve to.

Fermentisano povrće pročišćava creva ,vrši detoksikaciju i čini varenje boljim i redovnijim.Pomaže u borbi protiv alergija i intolerancije na hranu,pri regulaciji telesne težine,pomaže u postizaju zdrave i čiste kože itd.

Do sada sam fermentisala kupus,karfiol,cveklu,krastavce i šargarepu.

Sa vama ću podeliti recept za poslednju ,a u pitanju su krastavci i šargarepa.

Sastojci:

  • Krastavci
  • Šargarepa
  • So
  • Filtrirana voda
  • po želji dodati: crni luk,beli luk,mirodjiju,lovorov list,biber u zrnu

Priprema:

Za početak dobro operite tegle i sterilišite ih tako što ćete ih držati pola sata u rerni,prethodno zagrejanoj na 150 stepeni.

Za to vreme pripremite povrće tako što ćete ga dobro oprati i odstraniti svaki deo koji je truo ili mekan.Ja sam krastavčiće stavljala cele,a šargarepu sam iseckala na tračice.

Dodala sam nekoliko čenova belog luka,jedan crni luk iseckan na tračice,svežu mirodjiju,lovorov list i biber u zrnu i sve to zajedno sa povrćem složila u prethodno sterilisanu teglu.Prelila sam filtriranom vodom u koju sam dodala so i dobro promešala.Na litru vode ide kašika soli.Jako je bitno da voda prekrije povrće.Pokrila sam papirnim ubrusom i ostavila na toplom i mračnom mestu.Nikako nemojte stavljati u frižider jer je idealno da stoji na teperaturi preko 22stepena.Jako je bitno da povrće bude dobro sabijeno i sve vreme da bude ispod nivoa vode.Ubrzo ćete primetiti da  rasol menja boju jer će se pomešati sa sokovima iz povrća.

Što se tiče dužine fermentacije, zavisi od vašeg ukusa,ali ja otprilike držim povrće na toplom oko nedelju dana,a onda ga prebacujem u frižider.Zavisi i od vrste povrća.Ali za većinu povrća uglavnom je dovoljno 7 dana.Za početak možete da proveravate ukus svakog dana i vidite kada vam se najviše dopada.

Uživajte u ovoj zdravoj salati !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x

Lost Password